Kom ook naar Den Haag op 3 juli

Red de diëtist en loop mee op 3 juli!
Op 3 juli debatteert de Tweede Kamer over de eerstelijns zorg in Nederland. Deze dag is door de actiegroep Paramedici uitgeroepen tot actiedag van alle paramedici. Actiegroep “Red de diëtist” roept diëtisten op om massaal naar Den Haag te komen. ‘De boodschap is helder: de tarieven staan al jaren stil, we komen uren tekort. Dit gaat ten koste van de patiënt en de zorgverlener’.

Diëtisten in het groen
Het doel van de actiedag is om deze boodschap over te brengen op de Tweede Kamerleden en de media. Voorafgaand aan het debat lopen zoveel mogelijk paramedische collega’s (diëtetiek, logopedie, fysiotherapie, ergotherapie en oefentherapie) van het Centraal Station Den Haag naar het Lange Voorhout. De actie begint om 9 uur op de Koekamp, recht tegenover Den Haag Centraal. Om 11 uur is de actie ten einde. Daarna kun je het debat, dat om 13 uur start, bijwonen op de publieke tribune. Diëtisten gaan in het groen, dus trek alvast iets groens aan. Er zijn ook groene shirts beschikbaar, maar mogelijk niet voldoende.

  • De Actiegroep “Red de diëtist” wil graag een inschatting maken van de opkomst. Loop je ook mee op 3 juli? Meld je dan hier aan
  • Laat via het FB evenement ook weten of je meegaat: klik op ‘geïnteresseerd’ en/of ‘gaat’. Het evenement kun je vinden in het menu aan de linkerkant van de pagina Red de dietist op FB
  • Zorg dat je op 3 juli om 8:45 uur aanwezig bent op het Koekamp recht tegenover Centraal Station van Den Haag.

Kom in groene kleding!

De GLI in samenwerking met Yorbody

Yorbody, is een franchise onderneming van fysiotherapie praktijken wil de GLI gaan aanbieden. Zij zoeken diëtisten die erkend leefstijlcoach zijn.

De praktijken zijn gevestigd in Amsterdam (8 locaties); Alkmaar, Capelle, Den Bosch, Drachten, Den Haag, Heerenveen, Helmond, Hoofddorp en Hoorn; Leeuwarden, Rotterdam en IJmuiden.

Neem zo spoedig mogelijk contact op met Ellen Govers 0643890145 (kan ook via Whatsapp) of met Peter Deutz van Yorbody pdeutz@yorbody.nl als je belangstelling hebt.

Merendeel leefstijl aanbieder diëtist

Het merendeel van de nu geregistreerde leefstijlcoaches is tevens diëtist. In het AGB register van Vektis staan 207 diëtisten geregistreerd. Dat is op dit moment 70% van het totale aantal. Hoewel de vergoeding niet goed is, omdat je ongeveer € 20,- onder je huidige tarief moet gaan werken (in plaats van eens iets er bij na 12 jaar stilstand) hebben veel diëtisten zich dus aangemeld om dit programma te gaan aanbieden. Dat is goed nieuws voor de patiënten. Want dan is er wel meer kwaliteit.

Actiegroep RED DE DIËTIST

De actiegroep RED DE DIËTIST heeft een krachtig signaal afgegeven richting zorgverzekeraars. RED DE DIËTIST protesteert krachtig tegen de contracten die nu door zorgverzekeraars worden aangeboden. De argumenten:

  1. het tarief is sinds 2005 niet meer gestegen. In die tijd zijn de kosten met 11% toegenomen.
  2. de indirecte tijd mag niet meer in rekening gebracht worden.

Daarmee wordt diëtetiek gereduceerd tot een hobby waar geen fatsoenlijk inkomen uit is te krijgen. Dat is helemaal in tegenspraak met het kabinetsbeleid om vrouwen economisch zelfstandig te laten zijn.

Het hele plan van de zorgverzekeraars staat bovendien in schril contrast met de bevindingen uit 2 SEO rapporten over kosteneffectiviteit van de diëtist.

https://www.nvdietist.nl/ik-ben-professional/werk-en-organisatie/seo-onderzoek/42-ik-ben-professional/nvd/beleid/561-volwassenen-met-overgewicht-obesitas-en-comorbiditeit-2012

En: https://www.nvdietist.nl/ik-ben-professional/werk-en-organisatie/seo-onderzoek/42-ik-ben-professional/nvd/beleid/562-ondervoede-patienten-in-het-ziekenhuis 

Om je aan te sluiten: https://www.facebook.com/groups/285226185426236/

Stand van zaken onderzoek naar koolhydraatbeperkt dieet

Onderzoek naar effecten van diëten bij diabetes

Netwerk KDOO (Kenniscentrum Diëtisten Onderzoek en Overgewicht) wil onderzoeken of het verschil maakt of een diabeet met overgewicht behandeld wordt met een regulier energiebeperkt diabetesdieet of met een koolhydraatbeperkt dieet (meerdere varianten), gelet op glucoseregulatie, gewichtsverlies, medicijngebruik en kwaliteit van leven.

De resultaten
De resultaten van 365 patiënten uit 16 diëtistenpraktijken zijn verwerkt en op 1 februari 2019 aan de leden gepresenteerd.

Er wordt momenteel hard gewerkt aan een artikel in een Engelstalig tijdschrift. Daarna zal een artikel in het NTVD volgen. Het Adviesraadlid Tommy Visscher is leider van het onderzoek.

 

Landelijke database van diëtisten die werken met koolhydraatbeperkt dieet

Het koolhydraatbeperkte dieet is een belangrijke behandelmethode bij overgewicht en obesitas, als er sprake is van insulineresistentie. KDOO heeft een oproep in NVD nieuws en in de KDOO Nieuwsbrief geplaatst om vast te stellen hoeveel diëtisten in het land werken met deze methode.

In  6 weken tijd hebben bijna 300 diëtisten hun adresgegevens doorgegeven. Klik hier voor de lijst met diëtisten, geordend naar provincie.http://Kopie van Database dietisten NL die werken met koolhydraatbeperkt dieet def. 20180402(32527)

ACT training voor KDOO leden

Bij eetproblematiek spelen controle, discipline, motivatie en emotionele aspecten een rol. ACT richt zich op deze processen. Er wordt een vertaalslag gemaakt naar de problematiek van  cliënten en hoe je ACT vervolgens in de praktijk zelf kunt gaan toepassen. Hiervoor krijg je oefeningen en materiaal aangereikt die je direct kunt inzetten in de praktijk. Aan de hand van theorie, oefeningen/rollenspellen en praktijkvoorbeelden, oefen je de vaardigheden die nodig zijn om daadwerkelijk gedragsverandering te bereiken.

Wordt ondersteund door het KDOO qua inhoud. Wat ons betreft een MUST voor elke diëtist!

Als KDOO-lid krijg je een korting in de vorm van het boek van Russ Harris “ACT in de praktijk” t.w.v €35,- cadeau!

56 studiepunten, 4-daagse training 795,- ex btw

Zie nascholingsagenda voor data

Er is nog beperkt plaats in maart

Praktijk Puur Jezelf 

Heidi Stiegelis, psycholoog voor Gesprekstherapie, coaching & opleidingen

Rozenbloemstraat 47
4921 KE Made

0162-229 119

info@puurjezelf.nu