Twee KDOO leden op congres in Dubai

Harriet Verkoelen en Ellen Govers zijn uitgenodigd als sprekers op een congres over obesitas en enodocrinologie in Dubai. De meeste sprekers waren afkomstig uit het Midden-Oosten (kinderarts en internist uit Saoedi- Arabie arts en dietist uit Irak, een arts uit Soedan een chirurg uit Mumbai en een endocrinologisch chirurg uit Verona, Italie.

Onze lezingen werden goed ontvangen en maakten flink wat discussie los. Er is in het Midden-Oosten nog weinig ervaring met koolhydraatbeperkt dieet. Men was ook onder de indruk van de cijfers van Harriet: alle patienten waren afgevallen.

 

Antwoorden op Kamervragen over de leefstijlcoach

Minister Bruins van VWS heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd met antwoorden op kamervragen over de GLI (gecombineerde leefstijl interventie) voor mensen een BMI vanaf >25 met comorbiditeit.

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2018/06/20/beantwoording-kamervragen-over-invoering-maximumtarieven-gecombineerde-leefstijlinterventie/beantwoording-kamervragen-over-invoering-maximumtarieven-gecombineerde-leefstijlinterventie.pdf

Diëtisten gezocht om mee te doen met onderzoek naar koolhydraatbeperkt dieet

Onderzoek naar effecten van diëten bij diabetes

 

Netwerk KDOO (Kenniscentrum Diëtisten Onderzoek en Overgewicht) wil onderzoeken of het verschil maakt of een diabeet met overgewicht behandeld wordt met een regulier energiebeperkt diabetesdieet of met een koolhydraatbeperkt dieet (meerdere varianten), gelet op glucoseregulatie, gewichtsverlies, medicijngebruik en kwaliteit van leven.

Meedoen
Er worden 15 dietistenpraktijken gezocht die elk 10-15 patienten aanleveren die behandeld zijn met het reguliere energiebeperkt diabetesdieet (meer dan 100 -120 gram koolhydraten per dag). KDOO zoekt praktijken die normaliter mensen met type 2 diabetes langdurig begeleiden, 9 maanden of langer, omdat de koolhydraatarme tak van het onderzoek gegevens heeft na 1 jaar begeleiding. Het gaat om nieuwe diabeten met type 2 diabetes en een BMI > 25kg/m2 die in najaar 2016 gestart zijn met hun begeleiding.

Data verzamelen
Studenten diëtetiek zullen van de geïncludeerde diabeten informatie verzamelen bij start van de behandeling, na 3, 6, 9 en 12 maanden. Hoe en wat wordt aangegeven als je je aanmeldt. De studenten voeren de gegevens van alle deelnemende praktijken in en zullen een artikel schrijven over de resultaten.

Voor leden van KDOO
Meld je aan als je mensen met type 2 diabetes behandelt met een koolhydraatbeperkt dieet tot 100 gram koolhydraten per dag. Wij zoeken 15 praktijken die op deze manier patienten met type 2 diabetes behandelen.


Aanmelden kan bij: info@dieetzorgfriesland.nl

Deelname wordt beloond met 10 punten voor het kwaliteitsregister paramedici.

Landelijk model Ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas

De ondersteuning en zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas krijgt in Nederland een belangrijke impuls met de introductie van het eerste landelijke model hiervoor. Dit model voor de ketenaanpak wordt ontwikkeld door de Vrije Universiteit Amsterdam vanuit het programma Care for Obesity in samenwerking met acht proeftuingemeenten en met financiering van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In Nederland heeft 1 op de 7 kinderen te maken met overgewicht of obesitas.
WETENSCHAP EN PRAKTIJK
De aanpak is gebaseerd op de beschikbare wetenschappelijke kennis én de praktijkervaringen van de acht gemeenten: Almere, Amsterdam, Arnhem, ’s-Hertogenbosch, Maastricht, Oss, Smallingerland en Zaanstad. Het landelijk model bouwt voort op het basismodel voor de ketenaanpak dat vorig jaar door Amsterdam en ‘s-Hertogenbosch is uitgebracht en is aangevuld met inzichten en ervaringen verkregen uit het toepassen ervan door alle proeftuin gemeenten.
Het model beschrijft welke processtappen nodig zijn om de aanpak lokaal goed uit te voeren, hoe die stappen kunnen wordt georganiseerd en gefinancierd, welke onderliggende visie daarbij hoort en wat die visie vraagt van professionals.
GEZONDHEID EN KWALITEIT VAN LEVEN KINDEREN
Een essentieel onderdeel van de aanpak is dat de betrokken professionals kijken naar zowel de leefstijl als ook de omstandigheden waarin kind en gezin verkeren. Met deze brede benadering worden factoren die een duurzame
gedragsverandering belemmeren of juist kunnen bevorderen achterhaald.
Programmamanager Jutka Halberstadt van de VU en Care for Obesity: “De gemeenten die met de aanpak werken, laten zien dat het kan en hoe het kan. Dit model gaat een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de gezondheid en kwaliteit van leven van kinderen met overgewicht en obesitas in Nederland”.
LANDELIJKE AANPAK
Het landelijk model is nu in concept beschikbaar en wordt komende tijd doorontwikkeld en aangevuld. Eind 2018 wordt het in de definitieve vorm opgeleverd zodat alle gemeenten van Nederland met het model en de ondersteunende tools aan de slag kunnen om tot een eigen lokale invulling van de aanpak te komen. Het volledige model ‘Ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas’ is
===================
Voor meer informatie
Jutka Halberstadt (landelijk programmamanager C4O): j.halberstadt@vu.nl / 06-53209626
Marian Sijben (projectmanager proeftuinenproject C4O): m.sijben@vu.nl / 06-52333013
Care for Obesity: www.partnerschapovergewicht.nl/C4O
Proeftuinenproject Care for Obesity: www.c4o-proeftuinen.nl

Landelijke database van diëtisten die werken met koolhydraatbeperkt dieet

Het koolhydraatbeperkte dieet is een belangrijke behandelmethode bij overgewicht en obesitas, als er sprake is van insulineresistentie. KDOO heeft een oproep in NVD nieuws en in de KDOO Nieuwsbrief geplaatst om vast te stellen hoeveel diëtisten in het land werken met deze methode.

In  6 weken tijd hebben bijna 300 diëtisten hun adresgegevens doorgegeven. Klik hier voor de lijst met diëtisten, geordend naar provincie.http://Kopie van Database dietisten NL die werken met koolhydraatbeperkt dieet def. 20180402(32527)

ACT training voor KDOO leden

Bij eetproblematiek spelen controle, discipline, motivatie en emotionele aspecten een rol. ACT richt zich op deze processen. Er wordt een vertaalslag gemaakt naar de problematiek van  cliënten en hoe je ACT vervolgens in de praktijk zelf kunt gaan toepassen. Hiervoor krijg je oefeningen en materiaal aangereikt die je direct kunt inzetten in de praktijk. Aan de hand van theorie, oefeningen/rollenspellen en praktijkvoorbeelden, oefen je de vaardigheden die nodig zijn om daadwerkelijk gedragsverandering te bereiken.

Wordt ondersteund door het KDOO qua inhoud. Wat ons betreft een MUST voor elke diëtist!

Als KDOO-lid krijg je een korting in de vorm van het boek van Russ Harris “ACT in de praktijk” t.w.v €35,- cadeau!

56 studiepunten, 4-daagse training 795,- ex btw

Zie nascholingsagenda voor data

Er is nog beperkt plaats in maart

Praktijk Puur Jezelf 

Heidi Stiegelis, psycholoog voor Gesprekstherapie, coaching & opleidingen

Rozenbloemstraat 47
4921 KE Made

0162-229 119

info@puurjezelf.nu

European Dietetic Action Plan

Het European Dietetic Action Plan, uitgegeven door de European Federation for Associations of Dietitians (EFAD) begint zo:

Of the six WHO regions, the European Region is the most severely affected by NCDs, which are the leading cause of disability and death; cardiovascular disease, diabetes, cancer and respiratory diseases (the four major NCDs) together account for 77% of the burden of disease and almost 86% of premature mortality”. (NCDs: non communicablediseases, zoals hart-en vaatziekten, diabetes, COPD, kanker). 

Op verzoek van EFAD: Please use the report to alert stakeholders in your network and country to EuDAP.  Please also use it to encourage more dietitians to submit information about all the work they are doing that contributes to EuDAP.

Heb je als diëtist iets goeds bereikt, laat het dan weten. https://kdoo.nl/european-dietetic-action-plan/

Meer lezen over EuDAP zie http://www.efad.org/eudap

Kwaliteit gewichtsconsulenten wisselt sterk

https://www.consumentenbond.nl/voedingsmiddelen/kwaliteit-gewichtsconsulenten-wisselt-sterk

De Consumentenbond zocht uit wat zorgverzekeraars laten liggen: de kwaliteit van gewichtsconsulenten. Vier spookpatiënten wendden zich tot 23 gewichtsconsulenten en kwamen van een koude kermis thuis: er werd meestal niet naar medische achtergronden geïnformeerd. Iets dat wel nodig is om vast te stellen of de patiënt wel behandeld mag worden.  Patiënten met overgewicht mogen door de gewichtsconsulent worden behandeld, zolang ze geen bijkomende problemen zoals hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterol of andere gezondheidsproblemen hebben. Het wordt tijd dat zorgverzekeraars de behandeling van obesitas en comorbiditeit iets serieuzer gaan nemen en diëtisten opnemen in de aanvullende pakketten en zorgprogramma’s.