Landelijke database van diëtisten die werken met koolhydraatbeperkt dieet

Het koolhydraatbeperkte dieet is een belangrijke behandelmethode bij overgewicht en obesitas, als er sprake is van insulineresistentie. KDOO heeft een oproep in NVD nieuws en in de KDOO Nieuwsbrief geplaatst om vast te stellen hoeveel diëtisten in het land werken met deze methode.

In  6 weken tijd hebben bijna 300 diëtisten hun adresgegevens doorgegeven. Klik hier voor de lijst met diëtisten, geordend naar provincie.http://Kopie van Database dietisten NL die werken met koolhydraatbeperkt dieet def. 20180402(32527)

ACT training voor KDOO leden

Bij eetproblematiek spelen controle, discipline, motivatie en emotionele aspecten een rol. ACT richt zich op deze processen. Er wordt een vertaalslag gemaakt naar de problematiek van  cliënten en hoe je ACT vervolgens in de praktijk zelf kunt gaan toepassen. Hiervoor krijg je oefeningen en materiaal aangereikt die je direct kunt inzetten in de praktijk. Aan de hand van theorie, oefeningen/rollenspellen en praktijkvoorbeelden, oefen je de vaardigheden die nodig zijn om daadwerkelijk gedragsverandering te bereiken.

Wordt ondersteund door het KDOO qua inhoud. Wat ons betreft een MUST voor elke diëtist!

Als KDOO-lid krijg je een korting in de vorm van het boek van Russ Harris “ACT in de praktijk” t.w.v €35,- cadeau!

56 studiepunten, 4-daagse training 795,- ex btw

Zie nascholingsagenda voor data

Er is nog beperkt plaats in maart

Praktijk Puur Jezelf 

Heidi Stiegelis, psycholoog voor Gesprekstherapie, coaching & opleidingen

Rozenbloemstraat 47
4921 KE Made

0162-229 119

info@puurjezelf.nu

European Dietetic Action Plan

Het European Dietetic Action Plan, uitgegeven door de European Federation for Associations of Dietitians (EFAD) begint zo:

Of the six WHO regions, the European Region is the most severely affected by NCDs, which are the leading cause of disability and death; cardiovascular disease, diabetes, cancer and respiratory diseases (the four major NCDs) together account for 77% of the burden of disease and almost 86% of premature mortality”. (NCDs: non communicablediseases, zoals hart-en vaatziekten, diabetes, COPD, kanker). 

Op verzoek van EFAD: Please use the report to alert stakeholders in your network and country to EuDAP.  Please also use it to encourage more dietitians to submit information about all the work they are doing that contributes to EuDAP.

Heb je als diëtist iets goeds bereikt, laat het dan weten. https://kdoo.nl/european-dietetic-action-plan/

Meer lezen over EuDAP zie http://www.efad.org/eudap

Kwaliteit gewichtsconsulenten wisselt sterk

https://www.consumentenbond.nl/voedingsmiddelen/kwaliteit-gewichtsconsulenten-wisselt-sterk

De Consumentenbond zocht uit wat zorgverzekeraars laten liggen: de kwaliteit van gewichtsconsulenten. Vier spookpatiënten wendden zich tot 23 gewichtsconsulenten en kwamen van een koude kermis thuis: er werd meestal niet naar medische achtergronden geïnformeerd. Iets dat wel nodig is om vast te stellen of de patiënt wel behandeld mag worden.  Patiënten met overgewicht mogen door de gewichtsconsulent worden behandeld, zolang ze geen bijkomende problemen zoals hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterol of andere gezondheidsproblemen hebben. Het wordt tijd dat zorgverzekeraars de behandeling van obesitas en comorbiditeit iets serieuzer gaan nemen en diëtisten opnemen in de aanvullende pakketten en zorgprogramma’s.

COLUMN: Obesitas, een natuurlijke reactie op onnatuurlijke omgeving – NIENKE TEN HOOR-AUKEMA

Obesitas, een natuurlijke reactie op onnatuurlijke omgeving

De mens eet wat zijn omgeving biedt en het lichaam past zich aan aan de omgeving. Zo is het evolutionair heel mooi geregeld, alles in het kader van het voortbestaan van de soort. In de lage landen waren koeien en die gaven melk, dus dronk men dat en heeft ons DNA zich ooit aangepast aan melk, waardoor Nederlanders geen last hebben van melksuikers (lactose). In veel Aziatische landen is geen of nauwelijks melk en krijgen de mensen daar subiet last van lactose als zij melk drinken. Zij zijn lactose intolerant.

Maar nu gebeurt er iets bijzonders. Anno nu leven wij in een onnatuurlijke omgeving die toch leidt tot een natuurlijke reactie van het lichaam. Te veel eten, te vet, te veel suiker en zout, te weinig beweging leiden tot overgewicht en obesitas.

In het wild komen geen obese dieren voor, maar er zijn wel veel te dikke huisdieren. Zo is het ook met mensen. Ooit waren mensen slank,omdat zij volledig overgeleverd waren aan de natuur. Zij leefden van groente, vruchten en soms een visje uit de zee of een gespiesde haas of konijn, misschien af en toe een vogeltje.

Welvaart genereert welvaartsziekten

Als individu ga jij in je eentje de omgeving niet veranderen, maar je kunt wel om je heen kijken en goed op jezelf passen. Omgaan met weelde vereist sterke benen en omgaan met welvaart vereist keuzes. Dit kan alleen op basis van kennis en vooral gezond verstand. Een beetje kritisch individu constateert heus wel dat er veel verleidingen zijn en teveel keuzemogelijkheden. Combineer dit met betaalbaarheid en je hebt een ongezonde leefomgeving, onze obesogene samenleving. Het lastige is, dat je aan zo’n omgeving went en het niet meer registreert als afwijkend.

Kennis is macht

Intussen is er een hele generatie kinderen opgegroeid in deze obese samenleving waar te veel de norm is. De klok kan niet worden terug gedraaid en terug naar het leven van 1960 zou je ook niet willen, maar een warm pleidooi voor meer voedingsonderwijs en herintroductie van het vak huishoudkunde in een nieuw jasje zou wel kunnen.
Thuis kun je er ook iets aan doen. Stop het knabbelen tussen de maaltijden en besteed wat meer aandacht aan de 3 goed verzadigende hoofdmaaltijden, dit scheelt ca. 850 kcal. per dag. Eenvoudiger kan ik het niet maken.

Bon Appétit!
Nienke ten Hoor-Aukema

Nieuw: Artikel over toepassing van laag koolhydraat/hoog eiwitdieet

Op 4 september verschijnt het artikel: Low Carb High Protein Diets as Management Tool
of Insulin Resistance in Patients with Obesity and/or Type 2 Diabetes Mellitus, door Ellen Govers in een online peer reviewed journal.

Zie (onderzoeks-)artikelen voor het hele artikel.

Govers E (2017) Low Carb High Protein Diets as Management Tool of Insulin Resistance
in Patients with Obesity and/or Type 2 Diabetes Mellitus. Obes Open Access 3(2): doi http://dx.doi.
org/10.16966/2380-5528.131

Wat zijn de werkelijke kosten van bariatrische chirurgie?

Hierbij de engelstalige samenvatting van het artikel, als je in het artikel doorscrollt naar de introduction zie je waar het hier echt om gaat! De meeste kosten bij bariatrie worden niet goed opgegeven en verwerkt zodat de operaties veel goedkoper lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Het onderzoek staat op het besloten deel van de website bij (onderzoeks-) artikelen.

 

Abstract – This review aims to evaluate the current literature on the procedural costs of bariatric surgery for the treatment of severe obesity. Using a published framework for the conduct of micro-costing studies for surgical interventions, existing cost estimates from the literature are assessed for their accuracy, reliability and comprehensiveness based on their consideration of seven ‘important’ cost components. MEDLINE, PubMed, key journals and reference lists of included studies were searched up to January 2017. Eligible studies had to report per-case, total procedural costs for any type of bariatric surgery broken down into two or more individual cost components. A total of 998 citations were screened, of which 13 studies were included for analysis. Included studies were mainly conducted from a US hospital perspective, assessed either gastric bypass or adjustable gastric banding procedures and considered a range of different cost components. The mean total procedural costs for all included studies was US$14,389 (range, US$7423 to US$33,541). No study considered all of the recommended ‘important’ cost components and estimation methods were poorly reported. The accuracy, reliability and comprehensiveness of the existing cost estimates are, therefore, questionable. There is a need for a comparative cost analysis of the different approaches to bariatric surgery, with the most appropriate costing approach identified to be micro-costing methods. Such an analysis will not only be useful in estimating the relative costeffectiveness of different surgeries but will also ensure appropriate reimbursement and budgeting by healthcare payers to ensure barriers to access this effective treatment by severely obese patients are minimised.