In België zijn door De Hoge Gezondheidsraad (HGR) nieuwe voedingsaanbevelingen opgesteld. De Nederlandse Gezondheidsraad (GR) brengt eind 2025 zijn nieuwe (deel)advies uit over eiwitbronnen. Zie informatie links HGR en Voedingscentrum (VC) hieronder.
De HGR is een onafhankelijk netwerk van experts dat wetenschappelijk onderbouwde adviezen verstrekt over de volksgezondheid aan beleidsmakers en gezondheidswerkers. Vergelijkbaar met de Nederlandse GR met het Voedingscentrum als informatieportaal voor consumenten. De HGR werkt waarden gestuurd met focus op wetenschap, deskundigheid, kwaliteit, onpartijdigheid, onafhankelijkheid en transparantie. Daarnaast bestaat er een consumenten website met informatie om gezondheidsvaardigheden te verhogen. www.gezondleven.be met toegankelijke thema tegels.
De HGR heeft een advies gepubliceerd met 17 voedingsaanbevelingen in volgende van belangrijkheid:
1. Eet ten minste 125 gram volle graanproducten
2. Eet maximaal 300 gram niet-bewerkt rood vlees
3. Eet meermalen per week peulvruchten
4. Eet maximaal 5 gram zout per dag
5. Gebruik dagelijks 250 gram seizoensfruit
6. Beperk gesuikerde dranken.
7. Eet dagelijks een handvol ongezouten/ongezoete noten (20 à 30 gram)
8. Gebruik dagelijks 250 en 500 ml melk of melkproducten
9. Eet minimaal 300 gram rauwe of bereide (seizoen) groenten en varieer
10. Gebruik bij voorkeur plantaardige oliën rijk aan onverzadigde vetzuren
11. Consumeer maximaal één ei per dag
12. Beperk voedingsmiddelen rijk aan toegevoegde suikers
13. Eet wekelijks minstens 200 gram vis, week- en schaaldieren, inclusief vette vis 14. Eet regelmatig aardappelen of zoete aardappelen (gekookt of gebakken) 15. Drink dagelijks 1 à 2 liter. (water; koffie en thee)
Alcoholhoudende dranken en ultra-bewerkte voedingsmiddelen:
1. Drink geen alcoholhoudende dranken of maximaal 10 standaardeenheden per week verspreid over verschillende dagen
2. Beperk het gebruik van ultra-bewerkte voeding. Kies voor onbewerkte of weinig-bewerkte producten
Bronnen:
https://www.hgr-css.be/gezonder-eten-hoge-gezondheidsraad-stelt-nieuwe-voedingsaanbevelingen-voor