Diëtisten gezocht om mee te doen met onderzoek naar koolhydraatbeperkt dieet

Onderzoek naar effecten van diëten bij diabetes

 

Netwerk KDOO (Kenniscentrum Diëtisten Onderzoek en Overgewicht) wil onderzoeken of het verschil maakt of een diabeet met overgewicht behandeld wordt met een regulier energiebeperkt diabetesdieet of met een koolhydraatbeperkt dieet (meerdere varianten), gelet op glucoseregulatie, gewichtsverlies, medicijngebruik en kwaliteit van leven.

Meedoen
Er worden 15 dietistenpraktijken gezocht die elk 10-15 patienten aanleveren die behandeld zijn met het reguliere energiebeperkt diabetesdieet (meer dan 100 -120 gram koolhydraten per dag). KDOO zoekt praktijken die normaliter mensen met type 2 diabetes langdurig begeleiden, 9 maanden of langer, omdat de koolhydraatarme tak van het onderzoek gegevens heeft na 1 jaar begeleiding. Het gaat om nieuwe diabeten met type 2 diabetes en een BMI > 25kg/m2 die in najaar 2016 gestart zijn met hun begeleiding.

Data verzamelen
Studenten diëtetiek zullen van de geïncludeerde diabeten informatie verzamelen bij start van de behandeling, na 3, 6, 9 en 12 maanden. Hoe en wat wordt aangegeven als je je aanmeldt. De studenten voeren de gegevens van alle deelnemende praktijken in en zullen een artikel schrijven over de resultaten.

Voor leden van KDOO
Meld je aan als je mensen met type 2 diabetes behandelt met een koolhydraatbeperkt dieet tot 100 gram koolhydraten per dag. Wij zoeken 15 praktijken die op deze manier patienten met type 2 diabetes behandelen.


Aanmelden kan bij: info@dieetzorgfriesland.nl

Deelname wordt beloond met 10 punten voor het kwaliteitsregister paramedici.