COLUMN: Obesitas, een natuurlijke reactie op onnatuurlijke omgeving – NIENKE TEN HOOR-AUKEMA

Obesitas, een natuurlijke reactie op onnatuurlijke omgeving

De mens eet wat zijn omgeving biedt en het lichaam past zich aan aan de omgeving. Zo is het evolutionair heel mooi geregeld, alles in het kader van het voortbestaan van de soort. In de lage landen waren koeien en die gaven melk, dus dronk men dat en heeft ons DNA zich ooit aangepast aan melk, waardoor Nederlanders geen last hebben van melksuikers (lactose). In veel Aziatische landen is geen of nauwelijks melk en krijgen de mensen daar subiet last van lactose als zij melk drinken. Zij zijn lactose intolerant.

Maar nu gebeurt er iets bijzonders. Anno nu leven wij in een onnatuurlijke omgeving die toch leidt tot een natuurlijke reactie van het lichaam. Te veel eten, te vet, te veel suiker en zout, te weinig beweging leiden tot overgewicht en obesitas.

In het wild komen geen obese dieren voor, maar er zijn wel veel te dikke huisdieren. Zo is het ook met mensen. Ooit waren mensen slank,omdat zij volledig overgeleverd waren aan de natuur. Zij leefden van groente, vruchten en soms een visje uit de zee of een gespiesde haas of konijn, misschien af en toe een vogeltje.

Welvaart genereert welvaartsziekten

Als individu ga jij in je eentje de omgeving niet veranderen, maar je kunt wel om je heen kijken en goed op jezelf passen. Omgaan met weelde vereist sterke benen en omgaan met welvaart vereist keuzes. Dit kan alleen op basis van kennis en vooral gezond verstand. Een beetje kritisch individu constateert heus wel dat er veel verleidingen zijn en teveel keuzemogelijkheden. Combineer dit met betaalbaarheid en je hebt een ongezonde leefomgeving, onze obesogene samenleving. Het lastige is, dat je aan zo’n omgeving went en het niet meer registreert als afwijkend.

Kennis is macht

Intussen is er een hele generatie kinderen opgegroeid in deze obese samenleving waar te veel de norm is. De klok kan niet worden terug gedraaid en terug naar het leven van 1960 zou je ook niet willen, maar een warm pleidooi voor meer voedingsonderwijs en herintroductie van het vak huishoudkunde in een nieuw jasje zou wel kunnen.
Thuis kun je er ook iets aan doen. Stop het knabbelen tussen de maaltijden en besteed wat meer aandacht aan de 3 goed verzadigende hoofdmaaltijden, dit scheelt ca. 850 kcal. per dag. Eenvoudiger kan ik het niet maken.

Bon Appétit!
Nienke ten Hoor-Aukema