Column: Alcohol en zon, verraderlijke combinatie – Nienke ten Hoor-Aukema

Sommige mensen hebben de indruk dat ze op het strand, aan de bar in het zwembad of op een zonnig terras sneller aangeschoten raken dan in de schaduw. Zij wijten dit aan het sneller kloppen van het hart, waardoor de alcohol de hersenen eerder bereikt. Een ander populaire verklaring is dat het bloed door zweten dikker wordt, waardoor de alcoholconcentratie toeneemt. Is dit zo? Interessante vraag.

Het Trimbos Instituut verklaart het als volgt. Door warmte neemt de bloedtoevoer in de bloedvaten toe. Alcohol komt zo sneller via het maag- en darmkanaal in het bloed terecht en wordt sneller verspreid door het lichaam. Hierdoor nemen de hersenen de alcohol ook sneller op waardoor men het effect van de alcohol eerder voelt. Maar of je dronken wordt of niet hangt ook in de zon vooral af van de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Wellicht en je op het terras terecht gekomen omdat je dorst had en is het er ook nog eens extra gezellig, maar blijf niet te lang in de brandende zon zitten met je glaasje.

Huidkanker

Dat de koperen ploert de huid verbrand is meer dan bekend. Dat mensen met een licht huid extra moeten opletten, weten zij zelf als geen ander. In Nigeria noemen de zwarte bewoners de witte verbrande Europeanen: Oyibo pepe. Ofwel, Witte rode peper.

De huid beschermt je tegen de zon, maar als hij verbrandt, is doet dit akelig pijn en krijg je koorts. Vorig 2016 vergeleken internationale wetenschappers in het British Journal of Dermatology 16 studies over alcohol en zon. Wie meer dan één glas alcohol per dag drinkt, heeft 20% meer kans op een agressieve vorm van huidkanker (melanoom). Alcohol wordt in het lichaam omgezet in acetaldehyde, een stof die de huid gevoeliger maakt voor zonlicht. Hierdoor kan sneller dna-schade in de huidcellen ontstaan. Het schijnt ook nog uit te maken wat je drinkt: witte wijn en gedistilleerd leveren een risico op, terwijl rode wijn juist beschermt. Dit lijkt een fabel.

 

Anthocyanen als zonnebrand, mooi niet!

Anthocyanen zijn kleurstoffen die vooral in de epidermiscellen (buitenste laag) van planten voorkomen. Er zijn ongeveer 250 verschillende anthocyanen, waaronder resveratrol uit de schil van rode druiven de huid een beetje bescherming geeft tegen agressieve zonnestralen. Overschat het niet. Je moet er vele liters van drinken om effect te zien.

Koelend effect van alcohol

Alcohol verwijdt je bloedvaten, waardoor je sneller via de huid warmte kwijtraakt. Het gevaar met alcohol en zon zit in het feit, dat je niet snel genoeg merkt, dat je verbrandt. Bovendien verdooft alcohol een beetje en voelt je de pijn van de zonverbranding pas ’s avonds in bed, net als je houten hoofd.

 

Geschreven door: Nienke ten Hoor-Aukema