European Dietetic Action Plan

Het European Dietetic Action Plan, uitgegeven door de European Federation for Associations of Dietitians (EFAD) begint zo:

Of the six WHO regions, the European Region is the most severely affected by NCDs, which are the leading cause of disability and death; cardiovascular disease, diabetes, cancer and respiratory diseases (the four major NCDs) together account for 77% of the burden of disease and almost 86% of premature mortality”. (NCDs: non communicablediseases, zoals hart-en vaatziekten, diabetes, COPD, kanker). 

Op verzoek van EFAD: Please use the report to alert stakeholders in your network and country to EuDAP.  Please also use it to encourage more dietitians to submit information about all the work they are doing that contributes to EuDAP.

Heb je als diëtist iets goeds bereikt, laat het dan weten. http://kdoo.nl/european-dietetic-action-plan/

Meer lezen over EuDAP zie http://www.efad.org/eudap

Discussie over terugdringen type 2 diabetes in volle gang

De NVD heeft KDOO gevraagd te participeren in de discussieronde die door de NDF is uitgezet op verzoek van het ministerie van VWS. De verwachting is dat het aantal mensen met type 2 diabetes de komende decennia in Nederland kan oplopen tot 2,5 miljoen. De overheid wil alles op alles zetten om dit te voorkomen. Omdat 85% van deze vorm van diabetes gerelateerd is aan overgewicht en obesitas zal de behandeling van overgewicht een grote rol spelen. We houden jullie van de ontwikkelingen op de hoogte.

Kwaliteit gewichtsconsulenten wisselt sterk

https://www.consumentenbond.nl/voedingsmiddelen/kwaliteit-gewichtsconsulenten-wisselt-sterk

De Consumentenbond zocht uit wat zorgverzekeraars laten liggen: de kwaliteit van gewichtsconsulenten. Vier spookpatiënten wendden zich tot 23 gewichtsconsulenten en kwamen van een koude kermis thuis: er werd meestal niet naar medische achtergronden geïnformeerd. Iets dat wel nodig is om vast te stellen of de patiënt wel behandeld mag worden.  Patiënten met overgewicht mogen door de gewichtsconsulent worden behandeld, zolang ze geen bijkomende problemen zoals hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterol of andere gezondheidsproblemen hebben. Het wordt tijd dat zorgverzekeraars de behandeling van obesitas en comorbiditeit iets serieuzer gaan nemen en diëtisten opnemen in de aanvullende pakketten en zorgprogramma’s.

Cursus emotie-eten de baas

Diëtist Fenna Jansen geeft weer cursussen emotie-eten de baas.

Mindful eten biedt jouw en jouw cliënten praktische handvaten om bewuster te eten.  Hoe? Zie de stappen in de video. Of doe mee met de geaccrediteerde nascholing Mindful eten (BGN 3 punten – ADAP/NVD 8,5 punten). Datum 7 maart 2018 10.00 – 17.00 Amersfoort inclusief Stille Lunch 😉 
Het leukste: na deze scholing kun je zelf een workshop Mindful chocola eten organiseren. Dit trekt altijd nieuwe cliënten! 

Klik voor meer informatie
Aanmelden kan hier.
Ook ben je welkom bij:
Coachend Begeleiden op 14 maart 2018 Amersfoort
Emotie-eten de baas – basis op 28 maart 2018 Amersfoort
Emotie-eten de baas Vervolg 3 daagse (na Coachend Begeleiden en Emoitie-eten de baas – basis) op 18 april, 16 mei en 6 juni 2018.
Zie voor alle data: https://www.emotie-etendebaas.nl/nascholingen-professionals-overzicht-en-agenda/

De scholingen kunnen ook in jouw regio georganiseerd worden, als jij minimaal 10 deelnemers verzameld. Interesse? Email naar info@emotie-etendebaas.nl

Nationaal Obesitas Symposium 2018

Sprekers

1 Hoe pakken we obesitas wél effectief aan?

Prof. dr. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog, Centrum Gezond Gewicht, Erasmus MC Rotterdam

2 Wat is nu echt bewezen gezonde voeding?

Anne-Marie Ernst, nutricial therapist/voedingsdeskundige, Voeding Leeft

3 Beweging; one size does not fit all, food for thought

Jeroen Molinger, klinisch inspanningsfysioloog, Erasmus MC Rotterdam

4 De psychologie van obesitas

Prof. dr. Anita Jansen, hoogleraar Experimentele Klinische Psychologie, Sectie Eetstoornissen en Obesitas,

Universiteit Maastricht

5 Van bariatrisch naar metabool denken in obesitas chirurgie

Drs. Ulas Biter, chirurg, Franciscus Gasthuis & Vlietland Rotterdam

6 De power van pubers: obesitaspreventie bij jongeren in achterstandswijken

Prof. dr. Mai Chin A Paw, Hoogleraar Jeugd en Gezondheid, VU medisch centrum, Amsterdam

7Suiker, obesitas en kanker’. Prof. dr. Aart Jan van der Lelij, hoofd sector Endocrinologie, afdeling Interne Geneeskunde Erasmus MC Rotterdam


Datum:
donderdag 8 maart 2018

Tijd: 10.00 – 17.00 uur

Locatie: Theater Lantarenvenster, Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam

Inschrijven: http://www.obesitassymposium.nl

Het symposium is een initiatief van het Centrum Gezond Gewicht (Erasmus MC, Maasstad Ziekenhuis en Franciscus Gasthuis & Vlietland) en Olio Educatie.

Win jij de Young Professional Award (YPA) of PosterPitch?

Via Anje Evers, directeur van de NVD bereikte ons het volgende bericht:
Als actief lid van jouw NVD Netwerk deel je je passie en kennis met collega’s en breng je samen de diëtetiek in Nederland naar een hoger peil.
Wij willen je vragen om op 19 maart tijdens het VoedingNederland2018 congres DE EETPRIKKEL, voedingsprofessionals te inspireren met jouw kennis en mee te doen aan de Young Professional Award (YPA) en/of de PosterPitch. De NVD is mede-initiatiefnemer van dit toonaangevende congres.


Young Professional Award

Heb je een verfrissende kijk op voeding, ziekte en/of gezondheid en ben je niet ouder dan 35 jaar? Bekijk de inschrijfvoorwaarden en stuur dan voor 1 februari  een korte, inhoudelijke motivatie waarom je in aanmerking komt voor de YPA. De winnaar van drie genomineerden wordt tijdens het congres bekend gemaakt en geeft een korte plenaire presentatie om de circa 250 deelnemers te imponeren.


PosterPitch
Wil je kennis en ervaring met anderen delen en presenteer je liever een poster? Doe dan mee aan de PosterPitch en meld je poster uiterlijk 1 maart aan. Tijdens de lunchpauze kan iedereen de poster toelichten. Een jury selecteert 6 posters, die mogen deelnemen aan de plenaire PosterPitch. Bij een posteerpresentatie dien je je ook aan te melden voor het congres.

Alle thema’s rond voeding, ziekte en/of gezondheid zijn welkom, de YPA inzending of poster hoeft NIET gerelateerd te zijn aan het congresthema 2018 DE EETPRIKKEL.

Op de site 

tref je alle informatie aan over YPA, PosterPitch en deelname aan het congres.

Het VoedingNederland2018 congres DE EETPRIKKEL op 19 maart in de Jaarbeurs biedt inzicht in de fysiologische en psychologische basis van eetprikkel én in de mogelijkheden om de interne eetprikkel te reguleren en daarmee de weerstand te vergroten om de verleiding van de omgeving te weerstaan.

 

Nieuw: Artikel over toepassing van laag koolhydraat/hoog eiwitdieet

Op 4 september verschijnt het artikel: Low Carb High Protein Diets as Management Tool
of Insulin Resistance in Patients with Obesity and/or Type 2 Diabetes Mellitus, door Ellen Govers in een online peer reviewed journal.

Zie (onderzoeks-)artikelen voor het hele artikel.

Govers E (2017) Low Carb High Protein Diets as Management Tool of Insulin Resistance
in Patients with Obesity and/or Type 2 Diabetes Mellitus. Obes Open Access 3(2): doi http://dx.doi.
org/10.16966/2380-5528.131